Madde 1 - Bu yönergenin amacı, Tebliğe uygun olarak Basefunder Kitle Fonlama Platformu A.Ş.’ye başvuru yapan Girişimci veya Girişim Şirketinin Bilgi Formunun onaylanmasına ve ilgili tebliğin Ek-2’de asgari unsurları belirlenen fizibilite raporunun incelenmesine yönelik olarak objektif değerlendirme ölçüt ve yöntemlerini içeren Yatırım Komitesi değerlendirmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Madde 2 - İşbu Politika, 6362 Sayılı Sermaye Piyasası Kanununun Madde 4, Madde 16, Madde 35/A ve Sermaye Piyasası Kurulu’nun 27.10.2021 tarihli 31641 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan “Kitle Fonlaması Tebliği (III – 35/A.2)” ve Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) yayınları esas alınarak hazırlanmış ve yine ilgili mevzuat gereği Platform Yönetim Kurulu kararına bağlanarak Platform web sitesi üzerinden sürekli olarak kamuya duyurulur.
Madde 3 - Politika kapsamında yer alan tanımlar aşağıda yer alan anlamları ifade eder:şekildedir.
Madde 4 - Platform’a yapılan başvurularda ilgili mevzuata uygun olarak, teknoloji ve/veya üretim faaliyetlerinde bulunmaları
Madde 5 - Tabi oldukları mevzuat uyarınca hazırlayacakları en son yıllık ve varsa son güncel ara dönem finansal tablolarında, 30.12.2013 tarihli ve 28867 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ortaklıkların Kanun Kapsamından Çıkarılması ve Paylarının Borsada İşlem Görmesi Zorunluluğuna İlişkin Esaslar Tebliği (II-16.1)’nin 8 inci maddesinde finansal tablo kalemleri için öngörülen eşikleri aşmamaları,
Madde 6 - Düzenli olarak takip ve kontrol edilen tescil edilmiş internet sitelerinin bulunması zorunludur.
Madde 7 - Başvurularda Girişimci veya Girişim Şirketi tarafından verilen tüm bilgi ve belgelerin doğru olduğu kabul edilir. Gerekli durumlarda paylaşılan bilgi ve/veya belgeleri tevsik edecek ek belgeler istenir.
Madde 8 - Platform’a başvuran Girişimci veya Girişim Şirketi'ne operasyon direktörlüğü / girişimci ilişkileri müdürlüğü destek olur.
Madde 9 - Bu aşamada ilk değerlendirme yapılır ve ilgili Tebliğ'de belirtilen duruma uygun olmayan başvurular reddedilir. Reddedilme gerekçelerin belirtildiği bir e-posta ile bu durum başvuru sahibine bildirilir.
Madde 10 - Ön onayı geçen başvuru sahipleri operasyon direktörlüğü / girişimci ilişkileri müdürlüğü yönlendirmeleri ile Yatırım Komitesi’ne sunulmak üzere gerekli hazırlıkları yapar.
Madde 11 - Girişimci veya girişim şirketi Platform web sitesi üzerinden çevrimiçi olarak sunulan başvuru formunu doldurur. Bu formda aşağıdaki maddelerden girişimci veya girişim şirketinin temin ettikleri bilgi ve belgeler ile Sermaye Piyasası Kurulu tarafından Bilgi Formun'da istenen diğer bilgi ve belgeler bulunur.
Madde 12 - Girişimci ve/veya girişim şirketi tarafından Bilgi Formun'da istenen bilgi ve belgeler platform tarafından proje başvuru sahibine tahsis edilen çevrimiçi alan kullanılarak girilir ve kampanya sayfası düzenlenir. Platform ön onayı ile Yatırım Komitesine sunulur.
Madde 13 - Tebliğ uyarınca Yatırım Komitesi için öngörülen yükümlülüklerin yerine getirilmesinden yatırım komitesi üyeleri ile Platform’un Yönetim Kurulu üyeleri sorumludur.
Madde 14 - Yatırım Komitesi en az 3 (üç) üyeden oluşur
Madde 15 - Yatırım Komitesi üye sayısının çoğunluğunun finans, girişimcilik, işletmecilik, hukuki, Proje danışmanlığı, teknoloji, sanayi ve ticaret gibi alanlarda en az beş yıllık tecrübeye sahip kişilerden oluşur.
Madde 16 - Yatırım Komitesi’nin yalnızca bir üyesi Platform’un Yönetim Kurulu üyesi olması ve bu üyenin Tebliği'n 6’ncı maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen şartı haizdir.
Madde 17 - Yatırım Komitesi’nin en az bir üyesi, 14.08.2014 tarihli ve 29088 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sermaye Piyasasında Faaliyette Bulunanlar İçin Lisanslama ve Sicil Tutmaya İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ (VII-128.7)’de tanımlanan Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 3 Lisansına sahiptir.
Madde 18 - Yatırım Komitesi üyelerinin tamamı Tebliğ'in 6’ncı maddesi birinci fıkrasında yer alan şartları sağlar.
Madde 19 - Tebliği'n 9’uncu maddesi birinci ve dördüncü fıkrasında belirtilen şartlardan herhangi birinin kaybedilmesi halinde platform Yönetim Kurulu en geç 10 (on) işgünü içinde bu şartların yeniden sağlandığını teşvik edici bilgi ve belgeleri Sermaye Piyasası Kurulu’na iletir.
Madde 20 - Yatırım Komitesi üyeliklerinden herhangi birinin boşalması durumunda, bu durumun gerekçesi Platform tarafından yazılı olarak 2 (iki) işgünü içinde Sermaye Piyasası Kurulu’na bildirilir.
Madde 21 - Yatırım Komitesi'nin kitle fonlaması Bilgi formunu onaylaması üye tamsayısının çoğunluğunun bu yönde karar vermesi ile mümkündür.
Madde 22 - Yatırım Komitesi üyeleri; kendilerinin, eşlerinin, alt ve üstsoylarının sermaye, denetim ve idari bakımdan doğrudan veya dolaylı olarak ilişkili oldukları Projeler'e veya girişim şirketleri'ne ait kampanya başvurularının değerlendirilmesinde oy kullanamazlar.
Madde 23 - Yatırım Komitesi üyelerinden herhangi birinin bir girişim şirketi'nin veya Projenin Kampanyasının Platformda yayımlanma kararına karşı şerh koyması halinde, bu şerhe ve şerhin gerekçesine ilişkin ilgili girişim şirketinin veya projenin kampanya sayfasında açıklama yapılır.
Madde 24 - Yatırım Komitesi üyeleri Tebliğ kapsamındaki faaliyetleri karşılığında girişim şirketlerinden veya girişimcilerden herhangi bir ekonomik menfaat temin edemez ve değerlendirdikleri Kampanyalara hedeflenen fon tutarının %5’inden fazla fon sağlayamazlar.
Madde 25 - Yatırım komitesi üyeleri başvuruları değerlendirmek üzere çevrimiçi veya yüz yüze bir araya gelerek toplantı yapabilir.
Madde 26 - Yatırım komitesi üyeleri başvuruları objektif kriterlere ve etik değerlere göre hiçbir yönlendirme ve baskıya maruz kalmadan değerlendirir ve Platformda yayınlanmasını uygun görmesi durumunda onay verir. Uygun bulmadığı başvurular için gerekçesini yazılı olarak bildirir.
Madde 27 - Yatırım Komitesi üyeleri gerekli gördükleri takdirde girişimci veya girişimciler ile çevrimiçi veya yüz yüze görüşür.
Madde 28 - Yatırım Komitesi üyeleri gerekli gördükleri takdirde başvuru için girişimci ilişkileri Müdürlüğü aracılığıyla ile ek bilgi ve belge talep edebilir.
Madde 29 - Öncelikle başvurular ilgili mevzuata uygunluğuna göre Yatırım komitesi tarafından değerlendirilir..
Madde 30 - Değerlendirme esnasında gelişme potansiyeli taşıyan teknoloji ve/veya üretim faaliyetinde bulunan proje veya girişim şirketi olmasına ve özellikle katma değeri yüksek ve yenilikçilik içermesine dikkat edilir.
Madde 31 - Yatırım komitesi, objektif kriterlere göre hazırlanan değerlendirme politikasına göre Girişimci ilişkileri birimi tarafından raporlanan bilgi formu ve diğer bilgi ve belgeleri temel alarak sahip olduğu bilgi birikimi ve deneyimlerini de değerlendirmede kullanır.
Madde 32 - Bilgi formunda ve eklerinde yer alan bilgilerin, yatırım komitesinin sahip olduğu tüm bilgiler çerçevesinde gerçeğe uygun olmasına ve bilgi formundaki bilgilerin anlamını değiştirecek nitelikte bir yanlışlık, yanıltıcılık ve eksiklik bulunmaması için her türlü makul özenin gösterilmesine dikkat eder.
Madde 33 - Yüksek teknoloji içeren ve/veya ülkemize yurtdışından ithal edilen ürünlerin ikamesi olan ürünlerin üretilmesine yönelik iş fikirlerine özen gösterir.
Madde 34 - Yatırım komitesi üyeleri, söz konusu girişime yatırım yapacak yatırımcıların haklarını korumaya yönelik olası yüksek riskleri öngörür ve bu durumu belirtir.
Madde 35 - Ülke ekonomisine katma değer sağlayacak, istihdam yaratacak, ticarileşme potansiyeli yüksek ve küresele açılmayı hedefleyecek girişimlerin değerlendirilmesinde özen gösterir.
Madde 36 - Girişim projelerinin evrensel değerlere ve hukuka uygun olmasına dikkat eder.
Madde 37 - Yatırım komitesinin Kitle Fonlaması Bilgi Formunu Komite Üye tamsayısının çoğunluğunun bu yönde karar vermesi ile başvuru kabul edilmiş sayılır ve yayınlanması için Platform’a iletilir. Platform tarafından gerekli ön çalışmalar ve işlemler akabinde başvuru fon toplanması için yayına alınır.
Madde 38 - Yatırım komitesinin Kitle Fonlaması Bilgi Formunu Komite Üye tamsayısının çoğunluğunun bu yönde karar vermemesi durumunda başvuru kabul edilmemiş sayılır ve ret gerekçesini de içeren bilgiler ile birlikte başvuru sahibine Girişimci İlişkileri Birimi tarafından bildirilir.
Madde 39 - Kampanya süresi içinde, yatırımcıların yatırım kararını etkileyebilecek değişikliklerin veya yeni hususların ortaya çıkması halinde, bu durum bilgi formunun değiştirilmesi ya da yeni eklenmesi öngörülen hususları içeren kısımları ile birlikte girişim şirketi veya girişimci tarafından derhal platforma bildirilir.
Madde 40 - Bilgi formunun değiştirilmesi ya da yeni eklenmesi öngörülen hususları içeren kısımları Madde 42 uyarınca yapılacak bildirim tarihinden itibaren iki işgünü içinde yatırım komitesi tarafından değerlendirilir. Yatırım komitesi değişiklik yapılan bilgi formunu onaylarsa kampanya sayfasında derhal yayımlanır. Yatırım komitesi ilave gelişmelerin niteliğini ve potansiyel etkilerini değerlendirerek kampanya sürecini iptal edebilir.
Madde 41 - Platform’a başvuru yapan Girişimci ve/veya Girişim Şirketi, başvurusunda yer alan tüm bilgi, belge ve diğer materyallerin telif haklarının kendisinde olduğunu kabul ve beyan etmiş sayılır. Aksi bir durumun tespiti durumunda değerlendirmeye alınmaz veya derhal işlemler iptal edilir.
Madde 42 - Bu Politika metninde düzenlenmemiş, Politika kapsamı ile ilgili diğer konularda Platform tarafından çıkarılan diğer Politika metninde, genelgeler ile sermaye piyasası işlemlerini düzenleyen yasalar ve diğer ilgili mevzuat hükümleri esas alınır.
Madde 43 - Politika hükümlerini değiştirme yetkisi yönetim kuruluna aittir.
Madde 44 - Bu Politika hükümleri Basefunder Kitle Fonlama Platformu A.Ş tarafından yürütülür.
Madde 45 - İş bu Politika hükümleri Basefunder Kitle Fonlama Platformu A.Ş. Yönetim Kurulu tarafından 15 Mart 2022 tarihli kararı ile kabul edilmiş olup, karar tarihi itibarıyla yürürlüğe girer.